Druhý ročník Albert Triatlon Tour startuje 15. května v Praze


Albert Triatlon Tour 2012

Již podruhé se rozjede celorepubliková série triatlonových závodů Albert Triatlon Tour, kterou pořádá Nadační fond Albert ve spolupráci s triatlonistou Tomášem Slavatou. První závod se uskuteční 15. května u Galerie Butovice v Praze 5 a po něm bude následovat 12 závodů v celé České republice. Série vyvrcholí velkým celostátním finále, které proběhne 9. září opět v Praze.

Albert Triatlon Tour je série triatlonových závodů pro děti z dětských domovů a pro širokou veřejnost. Tento sportovní projekt je podpořen finančními prostředky charitativního projektu značky Albert „Nadační fond Albert dětem“ a svým nákupem na něj přispěli zákazníci prodejen Albert. Triatlonová tour se snaží spojit dva rozdílné světy – svět dětí vyrůstajících v běžných rodinách a děti z dětských domovů. Cílem projektu je vzbudit v dětech vůli a chuť bojovat s hendikepy, které je v životě potkali, přivést je ke sportu, probudit v nich soutěživost, zdravé sebevědomí, motivovat je k výkonům a také je pobavit.
Velmi důležitá je motivace osobním příběhem, který dětem přináší sportovec Tomáš Slavata, jenž má s nelehkým dětstvím vlastní zkušenost. „Rozhodl jsem se začít intenzivně pracovat s dětmi, které žijí v dost komplikovaném a bolavém světě, a ukázat jim cestu, jakou jsem se vydal,” vysvětluje Tomáš Slavata důvody, které ho vedly k realizaci projektu, a dodává: “Sport totiž může být hnacím motorem pro splnění velkých snů, a to nejen těch sportovních.”

Závodů se mohou zúčastnit děti ve věku od 5 do 18 let. V rámci závodů jsou děti rozděleny do pěti kategorií a soutěží ve třech disciplínách: jízda na kole, běh a „kachny“, tedy specifická náhrada plavání, při kterém děti absolvují dráhu v podřepu s rukama za hlavou. Hlavní cenou pro výherce z každé kategorie bude horské kolo značky Author. Pět nejlepších dívek a chlapců z každé věkové kategorie v daném kraji postoupí do finále, které proběhne v září. Součástí programu každého závodu bude také stánek Zdravé pětky, ve kterém si děti budou moci připravit svačinu podle zásad zdravé výživy.

Děti, také mohou přijít bez kola o ochranné přilby. V rámci závodu funguje půjčovna kol, aby se tak mohlo dostat na děti, které třeba nemají své kolo, ale tímto dostanou šanci své kolo vyhrát.

Za svou činnost byl Tomáš Slavata odměněn prestižní cenou Mezinárodního olympijského výboru s názvem „Sport a společenská zodpovědnost“. Český olympijský výbor si všiml také osmileté Markéty Velkové, která vyhrála loňský závod Albert Triatlon Tour v Třebíči a svou výhru, horské kolo, věnovala soupeřce z dětského domova se slovy, že ona ji nepotřebuje, neboť kolo již doma má. Za tento přístup jí byla udělena cena Fair play 2011.

Program série Albert Triatlon Tour:

  • 15. 5. 2012: Praha 5, Galerie Butovice
  • 17. 5. 2012: Tábor, areál Komora
  • 22. 5. 2012: Cheb, Kachní kámen, ul. Nad Řekou
  • 24. 5. 2012: Jablonec nad Nisou, Přehrada Mšeno
  • 29. 5. 2012: Náchod, dopravní hřiště
  • 31. 5. 2012: Plzeň, Škodaland
  • 5. 6. 2012: Pardubice, Bubeníkovy sady
  • 7. 6. 2012: Zlín, sad Komenského
  • 12. 6. 2012: Ústí nad Labem, Krásné Březno
  • 14. 6. 2012: Brno, Halasovo náměstí
  • 19. 6. 2012: Krnov, Revoluční
  • 21. 6. 2012: Třebíč, basebalové hřiště, Znojemská
  • 26. 6. 2012: Olomouc
  • 9. 9. 2012: Finále – Praha 5, Galerie Butovice

Prvního ročníku série Albert Triatlon Tour v roce 2011 se zúčastnilo více než 3000 dětí z široké veřejnosti a z šedesáti dětských domovů. Tento projekt by také nemohl vzniknout bez podpory Atletiky Tábor, Triatlonové Asociace, značky Author, stavební firmy DKNV, firmy IFER a CS Project. Více informací o projektu naleznete na webových stránkách www.alberttriatlontour.cz

AKTUALITY

11.2.
2023
Přípravy na 14 ročník Slavata Triatlon Tour 2023 jsou v plném proudu!. Zazávodit si mohou i děti, které vlastní kolo nemají - postaráme se o ně a kola s helmou zapůjčíme. Během závodů se také…
1.5.
2022
Již toto úterý se rozjede 13 ročník Slavata triatlon tour a už se na Vás moc těšíme. Hromová parta 
9.6.
2021
Triatlonové závody pro děti v Otrokovicích a Lomnici nad Popelkou se budou realizovat a už se teď na Vás moc těšíme. 
7.5.
2020
Vzhledem k situaci, která nastala, a hlavně kvůli tomu, že jsme veškeré naše finance vložili do konkrétní a rychlé pomoci mezi děti a dětské domovy, jsem se rozhodl, že letošní krajská kola…
14.3.
2020
Stále vše připravujeme tak, abychom dokázali ihned zareagovat na…