Triatlon je pro mne výzva a zkouška, tak proč to nezkusit?

Tomáš Slavata – Albert Triatlon tour – 2012

Po návratu z Jihoafrické republiky – Porth Elizabeth, a po zdolání svého třetího Iron mana, jsem se obul do přípravy triatlonu pro děti. Celá tour započala 15. 5. v Praze a posledním dvanáctým závodem byla Olomouc 26.6.

Porth Elisabeth – trenink v moři.

V letošní sezoně jsme se opravdu snažili předejít všem chybám, které se stávaly v předchozím ročníku. Přípravě se věnovalo mnohem více času, ale i tak se nedalo předejít všem nástrahám, se kterými jsme se v průběhu série závodů potýkali, za což se moc omlouvám. Finálový závod bude pro všechny děti ojedinělý.

Albert Triatlon Tour Náchod a moderátor Franta Šofr.

Podpořili jsme i akce, které nebyly součástí Albert Triatlon tour – Český pohár Xterra Ostrov, MČR v dlouhém triatlonu Moraviaman a také jsme úspěšně započali třetí ročník Atletických závodů v Řepích. Dalším z podporovaných byl závod horských kol Dětská Pražská padesátka a běžecký závod „Do pohody“ v Jablonci nad Nisou. Na všech akcích měly děti šanci vyhrát horské kolo v tombole nebo si ho přímo vybojovaly. Nechyběl a ani zábava – doprovodným programem na skákacích hradech. O potřebné doplnění tekutin a dobrou svačinku se starala „Zdravá pětka“. Letos si děti měly možnost také užít kulturu v Cirk La Putyka – Inspirace dětem. S principálem Rosťou Novákem jsme uspořádali workshop a divadelní představení v cirkusovém šapito na Špejcharu. Veškeré snažení a podpora byla úspěšná díky Nadačnímu fondu Albert, značce Author, Atletice Tábor a vůbec všech, kteří věří v to, co dělám.

Macháčský pohodář má i v letošním roce pro děti další překvapení.

Cirk La Putyka – Inspirace Dětem

V sérii Albert Triatlon Tour závodilo přes 1000 dětí. Celkem jsem najezdil za dětmi a závody necelých 10 000 km od poloviny května. Je to velká motivace a chuť v tomto roce tolik pomáhat, už díky ocenění, které se mi dostalo v březnu od Mezinárodního olympijského výboru. Přes všechny překážky a komplikace mohu říct, že letošní rok je úžasný. Velký dík patří všem lidem, kteří mi se závody dobrovolně pomáhali. Rozdalo se na 150 kol a díky tomu mají děti šanci trénovat na finále.

Třebíč a velká bojovnost starších kategorií

I přes velké nasazení, které jsem si v letošní sezoně sám naordinoval, jsem nezapomněl na svůj trénink. Od poloviny února jsem se snažil zodpovědně připravit jak na závod v Africe, tak i na závody Českého poháru Xterra, které se střídavě prolínaly se všemi z 12 kvalifikačních závodů Albert Triatlon tour. V Xterra triatlonech se stále pohybuji v první dvacítce a věřím, že se mně povede probojovat do první desítky i přesto, že časová vytíženost akcemi pro děti je vysoká. Krásný pocit mám z umístění na MČR v dlouhém triatlonu – Moraviaman. Nevydařené plavání mě dokázalo vybičovat k mnohem vyššímu výkonu na kole a při běhu, takže jsem nakonec dokázal vybojovat 29. místo a zajel jsem si osobák v Českém Ironmanu. Tím jsem pokořil svůj čtvrtý start na takto těžkých závodech.

Moráviaman 2012 – 3,8 plavaní, 180 km kolo, 42 km běh – 10:29

V sobotu 7.7. mě čeká Český pohár Xterra v Děčíně, kde společně s Markem Peterkou podpoříme dětský závod a pomůžu s jeho organizací, a pak se sám vydám na trať, bojovat o to nejlepší místo. Letošní sezona ale ještě nekončí, budeme se snažit zkvalitnit další dětské závody. Dětem budeme rozdávat stejně hodnotné ceny, jako v dospělém sportu.

Snažím se žít svůj sen, který neustále živí myšlenku motivovat děti ke sportu a odhodlanosti nevzdávat se, i když jim svět staví do cesty těžké překážky. Myslím, že je důležité zakořenit do jejich mysli, že sportem a fyzickou zdatností mohou spíše dosáhnout na svou metu.

Moraviaman 2012 – bežecká část 42 km

Moc všem děkuji za podporu a důvěru v sen, který už není v dnešní společnosti tabu.

Tomáš Slavata 2012

AKTUALITY

11.2.
2023
Přípravy na 14 ročník Slavata Triatlon Tour 2023 jsou v plném proudu!. Zazávodit si mohou i děti, které vlastní kolo nemají - postaráme se o ně a kola s helmou zapůjčíme. Během závodů se také…
1.5.
2022
Již toto úterý se rozjede 13 ročník Slavata triatlon tour a už se na Vás moc těšíme. Hromová parta 
9.6.
2021
Triatlonové závody pro děti v Otrokovicích a Lomnici nad Popelkou se budou realizovat a už se teď na Vás moc těšíme. 
7.5.
2020
Vzhledem k situaci, která nastala, a hlavně kvůli tomu, že jsme veškeré naše finance vložili do konkrétní a rychlé pomoci mezi děti a dětské domovy, jsem se rozhodl, že letošní krajská kola…
14.3.
2020
Stále vše připravujeme tak, abychom dokázali ihned zareagovat na…