První cesta na novém kole byla k mamce do cukrárny

Tonda Veselý vyhrál své nové kolo před dvěma lety na závodech v Telči, kam přišel s maminkou a tatínkem. Jako závodník zažil svou premiéru a na trati v konkurenci deseti soupeřů vybojoval čtvrté místo. Tím to ale neskončilo a jeho startovní číslo, které si už bohužel nevybavuje, bylo vylosováno v tombole a Tonda se stal novým majitelem horského kola a výhra byla stejně jako samotný závod jeho životní premiérou.

Vybavíš si den, kdy ti kolo dorazilo?

Pamatuju si, že jsem si na Tomáše sehnal číslo a každý den mu volal, kdy mi kolo dorazí. Kolo přišlo o prázdninách přímo k nám domů a s taťkou jsme ho hned postavili. Hned jsem ho jel projet a ukázat mamce do práce do cukrárny. Byl jsem moc šťastný.

Změnilo se v tvém životě něco po tom, co jsi kolo vyhrál?

S klukama si hrajeme na závody a díky novému kolu jsem mnohem rychlejší. V dalším ročníku Slavata triatlon tour jsemse už umístil na druhém místě v kategorii a vyhrál medaili.

Věděl jsi, že závody jsou organizovány jak pro děti z veřejnosti, tak z dětského domova? Jak myslíš, že takové děti bydlí? Co jim chybí?

Ano věděl. Dokonce mám spolužáka a jednoho kamaráda z DD. Nevnímám, že by byli nějak odlišní. Myslím si, že mají všechno a chybí jim jen ti rodiče.

Ptáme se maminky. Co si myslíte o spojení závodů pro děti z veřejnosti a z dětských domovů?

Já myslím, že je to super. Obdivuji, co Tomáš dělá. Je to neskutečný. Mám známé, kteří v dětském domově pracují, takže vím, na co narážejí a za co někdy dětské domovy bojují. Slyšela jsem o případu, kdy úřady chtěly rozdělit čtyři sourozence, kteří byli věkově rozdílní, a nechtěly povolit dětskému domovu, aby je držel pohromadě, protože není oficiálně určený na výchovu malých dětí. To je přeci strašný. Nakonec to teda vybojovali.

Kdybyste si mohla na den vzít dítě z dětského domova, co byste s ním jako rodina podnikla?

Ukázala bych mu, jak rodina funguje a jak se do ní zapojit.

AKTUALITY

11.2.
2023
Přípravy na 14 ročník Slavata Triatlon Tour 2023 jsou v plném proudu!. Zazávodit si mohou i děti, které vlastní kolo nemají - postaráme se o ně a kola s helmou zapůjčíme. Během závodů se také…
1.5.
2022
Již toto úterý se rozjede 13 ročník Slavata triatlon tour a už se na Vás moc těšíme. Hromová parta 
9.6.
2021
Triatlonové závody pro děti v Otrokovicích a Lomnici nad Popelkou se budou realizovat a už se teď na Vás moc těšíme. 
7.5.
2020
Vzhledem k situaci, která nastala, a hlavně kvůli tomu, že jsme veškeré naše finance vložili do konkrétní a rychlé pomoci mezi děti a dětské domovy, jsem se rozhodl, že letošní krajská kola…
14.3.
2020
Stále vše připravujeme tak, abychom dokázali ihned zareagovat na…